KUOPION REIPPAAN VOIMISTELIJAT — TERVETULOA REIPPAASEEN SEURAAN!

Lajiesittely

Lajiesittely

Telinevoimistelu on laji, jossa tarvitaan hyvää vartalon hallintaa sekä paljon voimaa ja rohkeutta.

Telineillä tehdään erilaisia liikkeitä yhdistelmänä tai toistaen. Liikkeet jaetaan telinekohtaisesti luonteensa mukaan esimerkiksi akrobatiaan, voimistelullisiin hyppyihin ja käännöksiin, tasapainoliikkeisiin ja alastuloihin. Tarkoituksena on yhdistellä eri liikelajien liikkeitä esteettisesti toisiinsa ja toteuttaa sarja alusta loppuun mahdollisimman virheettömästi.

Telinevoimistelun perusliikkeiden parissa on mahdollisuus kehittää mm. kehonhallintaa, voimaa, koordinaatiota ja liikkuvuutta sekä haastaa ja ylittää itsensä.

Naisten telinevoimistelun kilpailujärjestelmä

Naisten telinevoimistelussa (NTV) kilpaillaan neljällä telineellä: hyppy, nojapuut, puomi ja permanto.

Naisten telinevoimistelun kansallinen kilpailujärjestelmä perustuu luokkakilpailuihin. Kilpailla voi kahdella eri linjalla: kilpalinjalla luokissa B-G ja maajoukkuelinjalla luokissa 2-5. Ensimmäisen luokan eli A- tai 1-luokan muodostaa Voimistelun Stara-tapahtuma, jonka aikana aloitetaan niin kutsuttujen suoritusmerkkien (pronssi, hopea, kulta ja timantti) suorittaminen. Kilpaileminen aloitetaan Stara-tapahtumasta, jonka jälkeen kaikille pakollisina tulevat luokat B, C ja D. D-luokan jälkeen voimistelija voi siirtyä maajoukkuelinjalle aloittaen luokasta 2 tai jatkaa kilpalinjalla E-luokasta eteenpäin. Siirtyminen luokasta toiseen vaatii tietyn kilpailutuloksen ja/tai suoritusmerkin saavuttamista.

Timanttimerkki

Timanttimerkin voi suorittaa aikaisintaan sen vuoden syksynä, kun voimistelija täyttää kahdeksan vuotta. Voimistelijan on suoritettava 25 liikkeestä hyväksytysti vähintään 20 liikettä. Suoritettavat liikkeet voi valita itse, kuitenkin niin että mistään osiosta (hyppy, nojapuut, puomi, permanto, perusvoimistelu, voima, liikkuvuus) ei jää suorittamatta kuin enintään yksi liike.

Maajoukkuelinjan luokkaan 2 voi osallistua vain, jos on suorittanut timanttimerkin liikkeet hyväksytysti ja kun on saanut D-luokan kilpailusta vähintään kategorian V. Voimistelijalla on oltava timanttimerkkitesti suoritettuna myös ennen kuin hän pyrkii Voimisteluliiton esimaajoukkueryhmä Minoreihin.

KRV:sta timanttimerkin ovat suorittaneet:

Emmi Heiskanen, Verna Keinänen, Iitu Lehikoinen, Lauriina Lindström, Lotta Pisto, Mona Rannanheimo, Saara Ruoppi, Iina Ruuskanen, Nea Ruuskanen, Miitta Makkonen, Emma Timonen, Vilma Pisto, Netta Järvinen ja Iiris Mäkeläinen.

Luokkakilpailujärjestelmä löytyy osoitteesta:

http://www.voimistelu.fi/fi/Voimistelu/Naisten-telinevoimistelu/Kilpailu/J%C3%A4rjestelm%C3%A4

Kilpailumuodot

Telinekohtaisessa kilpailussa mitellään kunkin telineen mestaruudesta erikseen.
Neliottelussa kaikkien neljän telineen pisteet lasketaan yhteen (hyppy, nojapuut, puomi, permanto)
Joukkuekilpailussa maan tai seuran joukkue kilpailee sijoituksista yhdessä

Valinnat valmennusryhmiin

KRV:ssä on noin 400 telinevoimistelijaa, joista kilparyhmissä voimistelee noin 70. Tyttöjen kilparyhmiä on kaudella 2018-2019 yhteensä seitsemän: Timantit, Topaasit, Rubiinit, Ametistit, Opaalit, Kristallit ja Safiirit. Harrastekilparyhmän nimi on Kultaryhmä.

Valmennusryhmien kokoon vaikuttaa valmentajien ja ohjaajien määrä sekä käytettävissä olevat tilat ja harjoitusvuorot.

Voimistelijat valitaan valmennusryhmiin seuraavien kriteerien perusteella:

  • Voimistelijan taitotaso ja kilpaluokka
  • Voimistelijan motivaatio harjoitella
  • Voimistelijan menestyminen kilpailuissa
  • Kilparyhmätestit ja liiketestit
  • Valmentajan kokonaisnäkemys voimistelijasta

Valmentajat seuraavat ryhmänsä voimistelijoiden potentiaalia ja edistymistä ja tekevät päätökset ryhmän kokoonpanosta kesäkuussa kauden päätteeksi. Tarvittaessa muutoksia voidaan tehdä kumpaankin suuntaan myös kesken kauden. Tavoitteenamme on, että voimme tarjota jokaiselle voimistelijalle hänen tasoaan ja tavoitteitaan parhaiten vastaavan valmennusryhmän.

Lisäksi pronssi-, hopea- ja kultamerkki tulee olla suoritettuna ennen valintaa valmennusryhmään. Tämä ei luonnollisestikaan koske aloittelevien voimistelijoiden kilparyhmää.

Harrastuksen lopettaminen ja harjoitusmaksu

Jos kilpavoimistelija haluaa lopettaa voimistelun kesken kauden, hän joutuu kuitenkin maksamaan kuukausimaksut syyskauden/kevätkauden loppuun. Eli ottamalla paikan vastaan kilparyhmästä hän sitoutuu maksamaan koko kauden harjoitusmaksut. POIKKEUKSENA on muutto toiselle paikkakunnalle tai lääkärintodistus.