KUOPION REIPPAAN VOIMISTELIJAT — TERVETULOA REIPPAASEEN SEURAAN!

Telinevoimistelu

Lajiesittely

Kuopion Reippaan Voimistelijoissa harrastaa telinevoimistelua noin 400 lasta ja nuorta; heistä kilpaileviin ja esiintyviin ryhmiin kuuluu noin 70 tyttöä.

Telinevoimistelu on laji, jossa tarvitaan hyvää vartalon hallintaa sekä paljon voimaa ja rohkeutta.

Telineillä tehdään erilaisia liikkeitä yhdistelmänä tai toistaen. Liikkeet jaetaan telinekohtaisesti luonteensa mukaan esimerkiksi akrobatiaan, voimistelullisiin hyppyihin ja käännöksiin, tasapainoliikkeisiin ja alastuloihin. Tarkoituksena on yhdistellä eri liikelajien liikkeitä esteettisesti toisiinsa ja toteuttaa sarja alusta loppuun mahdollisimman virheettömästi.

Telinevoimistelun perusliikkeiden parissa on mahdollisuus kehittää mm. kehonhallintaa, voimaa, koordinaatiota ja liikkuvuutta sekä haastaa ja ylittää itsensä.

Naisten telinevoimistelun kilpailujärjestelmä

Naisten telinevoimistelussa (NTV) kilpaillaan neljällä telineellä: hyppy, nojapuut, puomi ja permanto.

Naisten telinevoimistelun kansallinen kilpailujärjestelmä perustuu luokkakilpailuihin. Kilpailla voi kahdella eri linjalla: kilpalinjalla luokissa B-G ja maajoukkuelinjalla luokissa 2-5. Ensimmäisen luokan eli A- tai 1-luokan muodostaa Voimistelun Stara-tapahtuma, jonka aikana aloitetaan niin kutsuttujen suoritusmerkkien (pronssi, hopea, kulta ja timantti) suorittaminen. Kilpaileminen aloitetaan Stara-tapahtumasta, jonka jälkeen kaikille pakollisina tulevat luokat B, C ja D. D-luokan jälkeen voimistelija voi siirtyä maajoukkuelinjalle aloittaen luokasta 2 tai jatkaa kilpalinjalla E-luokasta eteenpäin. Siirtyminen luokasta toiseen vaatii tietyn kilpailutuloksen ja/tai suoritusmerkin saavuttamista.

Timanttimerkki

Timanttimerkin voi suorittaa aikaisintaan sen vuoden syksynä, kun voimistelija täyttää kahdeksan vuotta. Voimistelijan on suoritettava 25 liikkeestä hyväksytysti vähintään 20 liikettä. Suoritettavat liikkeet voi valita itse, kuitenkin niin että mistään osiosta (hyppy, nojapuut, puomi, permanto, perusvoimistelu, voima, liikkuvuus) ei jää suorittamatta kuin enintään yksi liike.

Maajoukkuelinjan luokkaan 2 voi osallistua vain, jos on suorittanut timanttimerkin liikkeet hyväksytysti ja kun on saanut D-luokan kilpailusta vähintään kategorian V. Voimistelijalla on oltava timanttimerkkitesti suoritettuna myös ennen kuin hän pyrkii Voimisteluliiton esimaajoukkueryhmä Minoreihin.

KRV:sta timanttimerkin ovat suorittaneet Emmi Heiskanen, Verna Keinänen, Iitu Lehikoinen, Lauriina Lindström, Lotta Pisto, Mona Rannanheimo, Saara Ruoppi, Iina Ruuskanen, Nea Ruuskanen, Miitta Makkonen ja Emma Timonen.

Luokkakilpailujärjestelmä löytyy osoitteesta:

http://www.voimistelu.fi/fi/Voimistelu/Naisten-telinevoimistelu/Kilpailu/J%C3%A4rjestelm%C3%A4

Kilpailumuodot

Telinekohtaisessa kilpailussa mitellään kunkin telineen mestaruudesta erikseen.
Neliottelussa kaikkien neljän telineen pisteet lasketaan yhteen (hyppy, nojapuut, puomi, permanto)
Joukkuekilpailussa maan tai seuran joukkue kilpailee sijoituksista yhdessä

Harrastuksen lopettaminen ja harjoitusmaksu

Jos kilpavoimistelija haluaa lopettaa voimistelun kesken kauden, hän joutuu kuitenkin maksamaan kuukausimaksut syyskauden/kevätkauden loppuun. Eli ottamalla paikan vastaan kilparyhmästä hän sitoutuu maksamaan koko kauden harjoitusmaksut. POIKKEUKSENA on muutto toiselle paikkakunnalle tai lääkärintodistus.